Pagina principala        

ALBUMUL B÷BEL

Sibiu - sumar cadru istoric

Inceputurile cetatii se plaseaza la mijlocul secolului al XII-lea si sunt legate de asezarea in aceste locuri a colonistilor germani (saxones, theutonici, flandrenses). Ei au fost chemati aici de regii Ungariei pentru a apara si consolida hotarele de sud ale Transilvaniei, cucerita treptat pe parcursul secolelor X-XIII, prin supunerea formatiunilor statale romanesti (cnezate, voievodate, tari).
Prima atestare documentara a localitatii este din anul 1191, cand este amintita aici o prepozitura catolica (praepositum Cibiniensem).

Colonistii germani au fost plasati intr-un spatiu locuit din vechime de populatia romaneasca autohtona, cu care, in decursul istoriei, a intrat in relatii stranse, bazate pe complementare si subtile fenomene de aculturatie, de interferenta culturala reciproca, inca insuficient cercetate si relevate.

De altfel, asezarea Sibiului in vecinatatea Tarii Romanesti, dominand pasul Turnu Rosu, a reprezentat un factor important al prosperitatii sale. Dintr-un sat ce si-a luat numele greavului care i-a condus pe sasi spre acest liman al Cibinului, din apropierea anticei Caedonia, villa Hermanni, localitatea devine treptat o cetate puternica si cel mai important centru economic, ecleziastic, militar, administrativ, politic si cultural al comunitatilor sasesti din Transilvania.

 
Repere in timp
Despre Bobel
Album
Bibliografie